TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA U PRIRODI | Profil Klett

24. svibanj 2024.

TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA U PRIRODI

avatar
Autor: Borna Šimić

Autorica: Jelena Bulat

 

Poznata je važnost tjelesne aktivnosti kao bitnog čimbenika u unaprjeđenju psihičkog i fizičkog zdravlja djeteta . Svakodnevnim tjelesnim aktivnostima djeca poboljšavaju kvalitetu života. S pomoću nje uče regulirati svoje emocije, mirnija su i koncentriranija. Uspješno grade pozitivne odnose s vršnjacima. Tjelesna aktivnost pozitivno utječe na sposobnost učenja i mentalne sposobnosti.

 

Djeca od najranije dobi trebaju stjecati tjelesne navike, razvijati kondicijske sposobnosti, usvajati motorička znanja i stjecati teorijska znanja.

 

 

Poučeni svime navedenim učenici 2.b razreda OŠ Kistanje odlučili su školsku dvoranu zamijeniti šetnjom u prirodi i odlaskom na obližnje igralište. Iako vole boraviti u školskoj dvorani jer su pravi mali „tjelesnjaci” rado su prihvatili novi izazov i u punoj spremi istrčali na svježi zrak.

 

Međusobno su razgovarali, družili se i dogovarali. Razvijali su suradnju i uspješno dijelili uloge. Sve je funkcioniralo dogovorom. Izmjenjivali su se na ljuljačkama, vrtuljcima i ostalim spravama. Pokazali su zavidnu razinu motoričkih sposobnosti i emocionalne zrelosti.

 

 

Naravno, uslijedilo je i natjecanje u pješčaniku gdje je proradio i natjecateljski duh. Svi su toliko željeli biti baš ti koji će odnijeti pobjedu. Svatko je bacao krugove za sebe pa su svi pazili da je natjecanje regularno i da nitko ne igra mimo pravila.

 

Nakon uzbudljivog natjecanja uslijedio je predah uz sladoled i laganu šetnju u koloni uz različite zadatke do škole.

 

 

Ono što je najvažnije je da su djeca uživala u sportu na otvorenom uz osjećaj zabave, zadovoljstva, a uz sve navedeno razvijali su svoje sposobnosti i pravilno su izvodili motoričke zadatke.

 

Galerija: