Ivana u dječjem svijetu igre | Profil Klett

06. kolovoz 2024.

Ivana u dječjem svijetu igre

avatar
Autor:

Igra je, kao temeljna i jedina aktivnost koja u potpunosti odgovara dječjoj prirodi, prisutna u svakoj dobi djetetova života, a posebno je značajna u razrednoj nastavi kada se pred dijete stavljaju neke nove i veće obaveze. Dobro osmišljene aktivnosti koje se provode kroz igru imaju prvenstveno odgojno-obrazovnu ulogu, ali i korektivnu, preventivnu, rekreativnu i zabavnu. Igra je veliki poticaj učenicima, a praksa pokazuje da učenje kroz igru daje odlične rezultate jer tada ​​djeca ne doživljavaju učenje kao negativnu i napornu obvezu, nego kao zabavnu aktivnost. Kroz igru ​​dijete upoznaje svijet, dolazi u doticaj s novim, neobičnim i ostvaruje kontakt s drugim ljudima. Dijete uči prihvaćati poraze, surađivati i upravljati emocijama.

Književno djelo Ivane Brlić-Mažuranić „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ bilo je poticaj učenicima trećega razreda da osmisle igru kojom bi provjerili znanje o pročitanome, ali i upoznali i zainteresirali mlađe generacije za čitanje lektirnih naslova. Poligon za igru bio je postavljen u školskome hodniku, između učionica nižih razreda, a upravo se didaktička kocka izdavačke kuće Profil Klett pokazala kao idealno pomagalo za igru. Uz kocku se koristio i micro:bit kao didaktičko pomagalo. Igra s kockom ili micro:bitom predstavljala je veliki izazov sudionicima igre te postala osnovni motivator koji je poticao na ponavljanje igre čime se osiguravalo usavršavanje pokreta, brže rješavanje zadanoga, prilagodba nastaloj situaciji i bolje pozicioniranje u igri. I konačno, čar bacanja kocke ili iščekivanje znamenke na micro:bitu, pobuđivalo je kod učenika veliku neizvjesnost.

Slika 1. Učenici tijekom igre

Smisao igre je prijeći cijeli put od polja start do polja cilj točno odgovarajući na zadana pitanja. Za igru su potrebna najmanje dva igrača. Svaki se igrač bacanjem kocke ili protresanjem micro:bita pomiče za onoliko polja koliko točkica pokazuje kocka ili znamenka na micro:bitu. Igrač koji dođe na crno polje odgovora na pitanje označeno tim brojem koje se nalazi na plakatu na zidu između učionica. Pitanja su vezana uz lektirno djelo, a ispod pitanja je tekst iz kojega se, kada se pročita, može saznati odgovor. Ako igrač točno odgovori na pitanje, pomiče se dva mjesta unaprijed, a ako netočno odgovori, vraća se dva polja unazad. Pobjednik je igrač koji prvi dođe do cilja. Igra je namijenjena svim učenicima jer ako i nisu pročitali književno djelo, iz ponuđenoga teksta mogu saznati odgovor, a možda ih igra potakne i zainteresira za čitanje istoga.

Slika 2. Igra Ivanin svijet

O književnome djelu „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ učenici su sa svojim učiteljicama osmislili i pitanja za kviz. Kviz je napravljen u aplikaciji Microsoft Forms čime je omogućeno i prikupljanje povratnih informacija o uspješnosti rješavanja kviza. Rješavanju kviza pristupa se skeniranjem QR koda. Upotrebom digitalnih alata za izradu kviza, potaknuta je veća pozornost kod učenika, a isti se mogu koristiti kao oblik vrednovanja znanja. QR kod se nalazi na panou u školskom hodniku i mogu mu pristupiti svi učenici. Za svaki točan odgovor dobiva se jedan bod, a ukupno je 19 pitanja. Nakon svakoga odgovorenog pitanja učenik dobiva povratnu informaciju o uspješnosti odgovora. U slučaju netočnoga odgovora, omogućeno je ponovno odgovaranje na isto pitanje. Rješava se tako da se bira jedan od ponuđenih odgovora. U tri dana kviz je riješilo 44 učenika, a 96% učenika je odgovorilo točno na sva pitanja te je učenicima u prosjeku trebalo šest minuta za rješavanje kviza. Najbrži učenik točno je riješio kviz za 2 minute i 13 sekundi. Najviše prikupljenih odgovora je od učenika trećih razreda koji su ove školske godine čitali književno djelo „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

 

Ovo su samo neke od aktivnosti kojima su učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole 22. lipnja, Sisak kroz jednogodišnji školski projekt obilježili 150. godišnjicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, velike književnice koja je bila daleko ispred svojega vremena, a njezina djela i dalje oduševljavaju mlade generacije.

 

Autorice:

mr. Sanja Basta

Monika Bionda

Renata Milnović

Galerija: