Zero Waste u učionici: Mala promjena – veliki utjecaj | Profil Klett

30. rujan 2024.

Zero Waste u učionici: Mala promjena – veliki utjecaj

avatar
Autor:

Osnovna škola "Sesvetska Sela" ponosno je ugostila Erasmus+ projekt pod nazivom "Tell me, show me, include me", čiji je cilj bio potaknuti učenike na istraživanje održivosti i ekoloških praksi kroz različite aktivnosti. 

 

Ovaj je projekt omogućio učenicima da kroz kreativne aktivnosti usmjerene na aktualne teme; smanjenje otpada, održivu poljoprivredu i izradu prirodnih proizvoda, spoznaju načela "Zero Waste" pristupa. U članku donosimo izvještaj o radu učenika uključenih u projekt – što su novo naučili i kakav je bio njihov utjecaj na zajednicu.

Istraživanje "Zero Waste“

 

"Zero Waste" je središnji dio projekta fokusiran na razumijevanje i smanjenje otpada. Učenici su započeli istraživanje analizom različitih vrsta otpada koje stvaraju kod kuće i u školi. Kroz terensku nastavu i radionice, učenici su proučili kako različiti materijali mogu biti reciklirani, kompostirani ili ponovno korišteni. Jedan od ključnih elemenata istraživanja bio je izrada "zelenih izvještaja" u kojima su učenici dokumentirali i analizirali izvore otpada i predložili rješenja za njihovo smanjenje. Izvještaji su uključivali praktične preporuke kao što su smanjenje upotrebe plastike i poticanje upotrebe ekoloških materijala.
 

Sadnja začinskog bilja

 

Kao dio projekta, učenici su sudjelovali u sadnji začinskog bilja u školskom vrtu. Ova aktivnost im je omogućila da se praktično upuste u održivu poljoprivredu i nauče o prednostima uzgoja vlastite hrane. Kroz različite faze sadnje, od pripreme tla do berbe, učenici su stekli dragocjena znanja o uzgoju bilja i važnosti održivog uzgoja.

Izrada kozmetičkih proizvoda

 

Treći dio projekta bio je posvećen izradi kozmetičkih proizvoda od prirodnih sastojaka. Učenici su naučili kako koristiti bilje i druge prirodne materijale za izradu sapuna, krema i balzama. Radionice su uključivale sve korake izrade proizvoda, od odabira sastojaka do pakiranja gotovih proizvoda.

 

Ova aktivnost omogućila je učenicima da razumiju proces proizvodnje i važnost korištenja prirodnih materijala umjesto sintetičkih aditiva. Također, potaknula je njihovu kreativnost i podigla svijest o ekologiji i održivosti u svakodnevnom životu. Izrađeni proizvodi su korišteni u školi i podijeljeni s članovima zajednice, što je dodatno povećalo svijest o održivim praksama.

Utjecaj na zajednicu

 

Projekt "Zero Waste" imao je značajan utjecaj na našu školsku zajednicu. Učenici su kroz aktivnosti stekli praktična znanja koja su mogli primijeniti kod kuće i u školi. Edukacija o smanjenju otpada, održivoj poljoprivredi i prirodnoj kozmetici pružila je učenicima alate za donošenje ekološki odgovornih odluka. Pored toga, projekt je promicao suradnju među učenicima, učiteljima i roditeljima, potičući zajednicu da preispita svoje navike i usvoji održivije prakse. Školski vrt i proizvodi napravljeni od prirodnih materijala postali su simboli promjene i održivosti unutar škole.

 

Projekt "Zero Waste" bio je uspješan primjer kako Erasmus+ može obogatiti obrazovni proces i doprinijeti zajednici. Kroz istraživanje otpada, sadnju začinskog bilja i izradu kozmetičkih proizvoda, naši učenici su stekli važne vještine i znanja koja će im pomoći da postanu odgovorniji građani. Ovaj projekt nije samo educirao naše učenike, već je i inspirirao cijelu zajednicu da prihvati održiviji način života. U budućnosti, nastavit ćemo koristiti ove iskustva kako bismo poboljšali obrazovanje i okoliš te potaknuli daljnje inovacije u održivosti.

 

Riznica materijala nastala tijekom projekta dostupna je na sljedećoj poveznicihttps://tinyurl.com/49zt94mr

 

Članak priredile: Natalija Glavak Horvatić i Marijana Magdić
Osnovna škola "Sesvetska Sela", Sesvete

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja