Hrana je svaka tvar ili proizvod prerađen, djelomice prerađen ili neprerađen, a namijenjen je konzumaciji ili se može opravdano očekivati da će ga ljudi konzumirati. (Zakon o hrani. Narodne novine 81/13, 14/14.)
Organizacija za prehranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (FAO) obilježava svake godine 16. listopada Svjetski dan hrane, a to je ujedno i dan kad je ta organizacija i osnovana 1945. godine. Svake godine više od 150 zemalja svijeta organizira povodom toga dana velik broj događanja: izložbe, predstave, natjecanja itd.
Obilježavanje Svjetskoga dana hrane bitno je i aktualno radi izgradnje svijesti svjetske populacije o globalnome problemu nestašice hrane u nerazvijenim zemljama radi jačanja solidarnosti u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Jedan od najvećih izazova s kojima se danas svijet susreće jest osigurati dovoljnu količinu hrane za sve. Svjetski dan hrane povezan je s postizanjem globalnoga cilja da nestane gladi na svijetu do 2030. godine.
![](https://www.profil-klett.hr/sites/default/files/styles/sx_1170/public/kid-2101832_1280.jpg?itok=LbaPP_3T)
Vjerojatno najznačajnija uloga poljoprivrede jest rješavanje problema gladi.
Upravo razvoj poljoprivrede može stvoriti uvjete za bolju zaradu i može doprinijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje i smanjenju migracija iz ruralnih sredina. Gospodarska statistika promatra poljoprivredu isključivo kao ekonomsku djelatnost. Međutim, poljoprivreda kao način života, kao nasljeđe, kao kulturna prepoznatljivost, kao povijesni suživot s prirodom, upravo je od neprocjenjive važnosti. U mnogim razvijenim zemljama i zemljama u razvoju seoski turizam postaje sve popularniji među gradskim stanovništvom koje žudi za mirnim mjestom za odmor pokazujući zanimanje za podrijetlo hrane koju jedu.
![](https://www.profil-klett.hr/sites/default/files/styles/sx_1170/public/shutterstock_259017929.jpg?itok=oljLuo1f)
Bitan je rad na edukaciji stanovništva da njihovo kupovanje domaćih proizvoda koristi ukupnomu hrvatskom gospodarstvu.
Iznimno je bitno ulagati u ekološki proizvedenu hranu zbog zdravlja ljudi jer je veća nutritivna vrijednost te bolji okus takvih namirnica, ali i zbog zaštite okoliša. Ljudi danas konzumiraju proizvode koji su u tolikoj mjeri obrađeni da organizmu ne pružaju potrebne hranidbene, energetske i zdravstvene standarde koji mu osiguravaju zdravlje. Prerada hrane danas je najveći uzrok povećanju učestalosti raznih bolesti.
U Republici Hrvatskoj bilježi se značajan trend rasta ekološke proizvodnje, ekoloških poljoprivrednih subjekata i površina pod ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane u kojemu su ujedinjeni najbolja praksa u pogledu okoliša i klime, visoka razina bioraznolikosti, očuvanje prirodnih resursa te primjena visokih standarda za dobrobit životinja i visokih proizvodnih standarda koji su u skladu s potražnjom sve većega broja potrošača za proizvodima proizvedenima uz primjenu prirodnih tvari i procesa.
![](https://www.profil-klett.hr/sites/default/files/styles/sx_1170/public/white-cabbage-2521700_1280.jpg?itok=ddpx9yPp)
Ono što jedemo, to postajemo.
Vlastiti prirodni uzgoj hrane jest pokret u svijetu, ali i u našoj zemlji koji okuplja mnoge pojedince, poljoprivrednike, razna udruženja i grupe koji se zalažu za praktična rješenja problema gladi i za prehrambeni suverenitet. Pozitivne promjene donose ljudi koji su uzeli stvari u svoje ruke a da ne čekaju promjene globalne politike. To su ekološki proizvođači, permakulturisti, sjemenari i čuvari tradicijskih sorata i pasmina stoke, razna udruženja proizvođača i potrošača koji se bave lobiranjem i zagovaranjem bolje poljoprivredne politike.
članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije
Dodatni materijali:
Infografika PREHRANA slikovito prezentira znanja iz prirode, biologije i kemije uz jaku poveznicu sa svakodnevnim životom. Sadrži podatke o građi probavnog sustava čovjeka, načinima prehrane kroz povijest, energetskoj vrijednosti hrane, elementima života te za zdravlje svakog učenika važnu piramidu pravilne prehrane i način računanja indeksa tjelesne mase.