Kako obilježiti Svjetski dan jabuka?
Možemo podržati male i lokalne proizvođače kupnjom jabuka, zasaditi mladicu jabuke, napraviti ušećerene jabuke, čips, pitu ili sok od jabuka.
Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka. Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te srednje Azije i istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Stablo jabuke najviše je kultivirano stablo na svijetu.
Poznate su sljedeće sorte jabuka: gala, golden delicious, red delicious, Granny Smith, jonagold, idared, fudži itd.
Gala jabuke u prosjeku su srednje veličine težine oko 160 grama, okruglo konusnoga oblika, dobroga okusa i ugodne arome. Boja je u osnovi žuta s crvenom obojenošću preko toga posebno s osunčane strane. Vrijeme je dozrijevanja u prvoj polovini mjeseca kolovoza.
Red delicious plodovi su krupni i tamnije crvene boje, imaju blago izduženi oblik. Dobroga je okusa i karakteristične arome. Jabuke su spremne za branje u drugoj polovini rujna.
Golden delicious plodovi su srednje veličine, dobroga slatkog okusa i karakteristične arome. Boja pokožice žute je boje u različitim nijansama. Bere se u rujnu, i to krajem mjeseca. Te se jabuke nakon branja mogu dugo čuvati u skladištu.
Granny Smith jabuke su čvrste i ugodno kiseloga okusa, boja je plodova u nijansama zelene i u određenoj mjeri može imati bijele točkice po sebi. Jabuke su krupnije i nepravilno okruglastoga oblika. Za branje su spremne u drugoj polovini listopada.
Isaac Newton došao je na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknulo ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu.
Izraz potječe od legende da je jedan komad voćke ostao zaglavljen u Adamovu grlu nakon što je zagrizao jabuku i napravio izbočinu. Neovisno o podrijetlu naziva, izbočenje karakteristično za muške vratove nije povezano s jabukama, već je riječ o hrskavici s prednje strane grkljana (larinksa).
Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.
Jabuke se prerađuju u mnoštvo različitih proizvoda, a najveći volumen obrađenih jabuka proizvodi se u obliku jabukovače i octa. Proizvodnja započinje drobljenjem jabuka i cijeđenjem tekućine. Zatim započinje prirodni proces fermentacije, a za pokretanje procesa alkoholnoga vrenja mogu se dodati bakterije i kvasci, pri čemu se šećeri pretvaraju u alkohol. Octena i jabučna kiselina daju octu karakterističan kiseli okus. Jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 bitna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo i fluor. Sadržava vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.
članak priredila:
Iva Juršić Uravić, učiteljica biologije i kemije
Dodatni materijali: