Nađite vrijeme za čitanje – to je put k uspjehu | Profil Klett

20. svibanj 2021.

Nađite vrijeme za čitanje – to je put k uspjehu

avatar
Autor: Rutva Primorac

Čitanje knjiga najveličanstveniji je način za provesti slobodno vrijeme koji je čovječanstvo dosad izumilo.

– W. Szymborska

Čitanje je posebno iskustvo koje nas odvodi u neke druge svjetove... To je najčešće navika najuspješnijih ljudi današnjice. Siguran način da svaki roditelj svoje dijete usmjeri na put koji mu povećava šanse za uspjehom u današnjem svijetu jest da dijete zavoli čitati i učiti.                       

Usaditi ljubav prema čitanju započinje u domu svakog djeteta u kojem roditelj ima ključnu ulogu.                                                                                                                                                       

Čitanje djetetu aktivnost je u kojoj može sudjelovati bilo koji od članova obitelji, a donosi brojne prednosti za njegov daljnji razvoj. Kako bi potakli učenike na čitanje, razvijanje kreativnosti, komunikacijskih vještina, vokabulara te kritičkog mišljenja učiteljice Željka Ćaleta Car i Sanja Celić od početka nastavne godine s učenicima 1. a razreda Katoličke osnovne škole iz Šibenika provode razredni projekt Razredna naprtnjača. IZZI torba, kako je učenici od milja zovu, svaki tjedan boravi u domu nekog od učenika. Naprtnjača sadrži knjige različitih sadržaja koji mogu zadovoljiti sve članove obitelji.

Roditelji, braća i sestre zajedno s prvašićima čitaju knjige, prepričavaju, kreativno se izražavaju te opisuju svoje dojmove. Zadatak roditelja je pisati dnevnik čitanja i izraziti mišljenje o „gostu“ – razrednoj naprtnjači u njihovom domu. Naprtnjača IZZI izazvala je veliko oduševljenje kod učenika prvog razreda koji tek ulaze u svijet čitanja, razvijaju vještine čitanja te kako se odnositi prema knjigama. Kako bi, uz IZZI naprtnjaču, dodatno pobudili interes za čitanje, izražavanje, doživljavanje, maštanje i vrednovanje književnih djela, učenici aktivno sudjeluju i u eTwinning projektima „Uz čitanje riječi rastu“ i „The beauty of reading“.

Povratne informacije učenika i roditelja koji su čitali iz razredne naprtnjače su jako pozitivne i poticajne za druge. Roditelji su isticali da djeca aktivnije slušaju dok nisu bili samostalni čitači, razvijaju osjećaj za jezik, komunikacijske vještine, empatiju kao i vlastito mišljenje.

Naša razredna naprtnjača putuje i dalje, a mi se trudimo čitanje provoditi na zabavan i poticajan način jer je jedan od najboljih darova koje možemo pokloniti svojim učenicima upravo – ljubav prema čitanju!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Suradničko učenje u nižim razredima osnovne škole

Pri planiranju svog rada učitelji ponekad požele mijenjati načine poučavanja. Želja za realizacijom dinamičnijega nastavnog sata nosi sa sobom promjene u poučavanju i stavljanje učenika u aktivniju ulogu u nastavnom procesu. Rad u skupinama rješenje je za takav nastavni sata, a za posljedicu ima usmjerenost učenika jednih prema drugima, jačanje prijateljstva i osjećaja odgovornosti prema izvršavanju zadatka, te poboljšanje komunikacije među članovima skupine i suradničko učenje.  

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Basta
udzbenik
Kristian Novak, Doroteja Vojedilov
udzbenik
Marinko Uremović, (Daška Domljan)