Ususret Svjetskom danu jabuka prisjetimo se proljetne akcije Želim stablo i sadnje jabuka u suradnji s učiteljima diljem zemlje te svim blagodatima koje nam pruža. Sve što je potrebno ljudskom organizmu sadržano je u plodu jabuke, stoga je jabuka najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Zato je i zaslužila naslov kraljice voća.
„Voće koje obećava vječnu mladost“, kako su je nazivali u norveškoj mitologiji, bila je najomiljenije voće starih Grka i Rimljana. Dobro poznata drevnim Feničanima, brala se u divljini od pretpovijesti. Potječe iz umjerenih zona Europe i Azije, a danas je u svijetu poznato više od 8000 sorti jabuka.
U mnogobrojnim kulturama i mitovima jabuka je često spomenuto voće. Biblijska priča o Adamu i Evi pripovijeda da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja, zbog čega ih je Bog kaznio i protjerao iz rajskoga vrta. Kelti su vjerovali da je jabuka dar bogova te je predstavljala obvezan poklon koji mladoženja daruje svojoj nevjesti. U kineskoj kulturi jabuka se darovala prilikom potpisivanja primirja (kineska riječ za jabuku je „ping“ što znači mir). Stari Grci jabuku su smatrali voćem koje pripada Veneri, božici ljubavi.
Drvo i plod jabuke duboko su utkani u običaje i kulturu naše zemlje. Plod jabuke simbolizira ljubav, mladost i ljepotu. Nekada je krasila božićna drvca, a miris kolača od jabuka budi sjećanja na djetinjstvo, obitelj i zajedništvo.
Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae). Drvolikog je i grmolikog oblika čiji bijeli ili ružičasti cvjetovi cvatu u travnju i svibnju. Plodovi jabuka dozrijevaju od ranog ljeta pa sve do zime te zbog toga i ne iznenađuje činjenica o postojanju mnogobrojnih sorti jabuka.
Sve što je potrebno ljudskom organizmu sadržano je u plodu jabuke, stoga je jabuka najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Obiluje antioksidansima, od kojih su najpoznatiji flavonoid i fenol, vitaminom C, mineralima, pektinima, voćnim kiselinama, voćnim šećerima i ne manje važnom čistom vodom.
Redovita konzumacija jabuka značajno umanjuje rizik od mnogih bolesti poput srčanog i moždanog udara. Djeluje na snižavanje kolesterola, pospješuje rad probave i pridonosi povećanju koncentracije i pamćenja.
Jabuke možemo konzumirati na razne načine, u sastavu mnogobrojnih jela, pita i savijača, kompota, džemova, pekmeza ili svježu. Jabučnim octom možemo začiniti salatu, piti sok od jabuke i nazdraviti s jabukovačom. U blagodatima jabuke uživali su i stari Rimljani od kojih i potječe uzrečica „od jajeta do jabuke“, te su smatrali da bi svaki obrok trebao započeti jajetom, a završiti jabukom.
I upravo zbog svega navedenog, organizacija Common Ground je 1990. godine u Londonu organizirala manifestaciju u čast mnogobrojnim sortama jabuke koje se uzgajaju u Engleskoj. Ovakav način obilježavanja preuzeli su i drugi u svijetu uključujući i Hrvatsku, pa se tako sve od tada 20. listopada svake godine obilježava kao Svjetski dan jabuka.