Učenici kao istraživači: Genetika boje očiju i nasljeđivanje | Profil Klett

14. listopad 2024.

Učenici kao istraživači: Genetika boje očiju i nasljeđivanje

avatar
Autor: Barbara Sović

Učenici osmih razreda Osnovne škole „August Cesarec“ iz Ivankova na dodatnoj nastavi Biologije, Kemije i Engleskog jezika često daju nastavnicama vlastite ideje za razne istraživačke radove. Na jednome od satova dodatne nastave učenici su predstavili nastavnicama što bi željeli istražiti, a da pri tome metode i materijali istraživanja budu prilagođeni školskim uvjetima rada. Željena je tema njihova istraživanja bila genetika boje očiju te nasljeđivanje iste. 

 

 

Boja očiju - Što ju uzrokuje i kako se nasljeđuje? 

 

Boja očiju nasljedna je osobina, a određuje ju proizvodnja melanina u šarenici oka. Melanin je pigment koji osim boje očiju određuje i boju kose i kože u čovjeka. Što je u šarenici oka više melanina, to će nam oči izgledati tamnije (Slika 1.).

Slika 1. Pojednostavljeni prikaz utjecaja melanocita na boju očiju u čovjeka.

Iako kažemo da postoji samo nekoliko mogućih boja očiju, ima puno varijacija pojedinih boja, jer se melanin miješa i sa bijelim kolagenskim vlaknima u oku.

 

Tijek znanstvenoga istraživanja

 

Učenici su se pridržavali koraka znanstvenoga istraživanja. Predložili su provedbu istraživačkog rada koristeći se anketnim listićima.

 

  1. Promatrali su učenike oko sebe i bilježili koje se boje očiju najčešće pojavljuju.
  2. Kako bi kvalitetno mogli osmisliti i realizirati istraživački rad, učenici su morali istražiti i literaturu, a kako bi došli do najnovijih rezultata istraživanja iz područja genetike aktivno su koristili engleski jezik.
  3. Hipotezu istraživanja učenici su postavili na temelju promatranja i znanja s nastave Biologije, a temeljila se na većoj vjerojatnosti nasljeđivanja svjetlije boje očiju kod ženskih potomaka. Za ovo istraživanje učenici su odlučili promatrati utjecaj parentalne generacije samo na prvu filijalnu generaciju.

 

Anketni listić

 

Učenici su sastavili anketni listić (Slika 2.) na kojem je bilo potrebno napisati vlastito ime i boju očiju. Listiće su podijelili svim učenicima škole (pazeći na to da jedna obitelj dobije samo jedan listić iako su članovi obitelji u različitim razredima), učiteljima razredne i predmetne nastave i djelatnicima u školi. Dok su dijelili listiće, ostalim su učenicima škole objasnili sve o izabranom problemu i o tome zašto mi je potrebna anketa. Zamolili su ih da listiće daju roditeljima koji će ih ispuniti.

Slika 2. Primjer anketnog listića

Nakon što su učenici vratili listiće u školu, slijedila je statistička obrada podataka. Sve listiće podijelili su u nekoliko skupina prema bojama očiju roditelja.

Skupni pregled prikupljenih podataka prikazan je u Tablici 1. 

Slika 3. Boja očiju učenika s obzirom na spol

Obradom prikupljenih podataka i izradom grafičkog prikaza dobivenih rezultata, učenici su potvrdili početnu hipotezu.

 

Zaključak

 

Istraživanje učenika u Osnovnoj školi „August Cesarec“ u Ivankovu,  potvrdilo je pretpostavku da će svjetliju boju očiju u većoj vjerojatnosti naslijediti dijete ženskog spola.

 

Tijekom ovog istraživačkog rada učenici su ponovili gradivo vezano uz pravila nasljeđivanja te pojmove poput dominantno i recesivno, a osim toga međusobno su surađivali, istraživali i iznosili ideje. Učenici su pokazali veliki interes za istraživačku nastavu, a koju je moguće provesti kroz redovnu i/ili dodatnu nastavu te u korelaciji s drugim predmetima.

 

„Vjerujemo da smo kroz ovaj rad kod učenika potaknuti interes za znanstvena istraživanja i da će netko od učenika u budućnosti izabrati zanimanje koje će biti vezano za slična znanstvena istraživanja“.

 

Članak priredile:

Dijana Penava, prof. biologije i kemije

Ivana Kozić, prof. eng. jezika i knjiž. i pov.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vedran Balta, Danijel Škrtić
udzbenik
Jasminka Džapo, Jasna Tonšetić, Lela Zadražil
udzbenik
Biljana Agić, Antonela Dragobratović, Ana Lopac Groš, Nataša Kletečki, Ozrenka Meštrović